2007-04-20

"Shoo bre" av Douglas Foley

Elias och Oscar är två killar som går i samma skola men som umgås i olika kretsar.

Elias har en kriminell bana bakom sig men försöker att bättra sig. När han blir kär i Zeynap blir hans önskan att göra bra i från sig ännu starkare, ett problem är dock att Zeynaps familj inte vill att hon umgås med pojkar så de måste ses i smyg. Elias bestämmer sig för att göra en sista stöt och sedan lägga av med alla brott...

Oscar är ambitiös i skolan, ordförande i elevrådet och redaktör för skoltidningen. När den nya svenskläraren Kristina börjar på skolan dras Oscar till henne och till hans förvåning är känslorna besvarade, men även Oscars kärlek måste av förklarliga skäl hållas hemlig.

Shoo bre är en engagerande och spännande roman. Skönt med en bok som skildrar förälskelse från killens perspektiv som omväxling, och trovärdigt dessutom!

2007-04-13

"Tusen kulor" av Peter Pohl


Åsa, Markus och Allan. Tre ungdomar med liknande bakgrund och som växt upp i samma miljö. De har dock tre helt skilda erfarenheter av denna uppväxt. I 18 årsåldern ses de igen under speciella omständigheter... Hur stort inflytande har man på sitt "öde". Hur mycket är slump? Kan man undgå ödet och slumpens makt? Om att välja sin framtid.

Intressanta frågor väcks. Handlar mycket om medias sätt att vinkla en story, vad är sanningen bakom en utmålad "värsting"? Inte en av Peter Pohls bästa men klart läsvärd.

2007-04-11

"Ingen återvändo" av Douglas Foley

Redan på första sidan anar man att något fruktansvärt har hänt, men vad? Huvudpersonen Nick Strange är på väg till polisstationen för att ge sin version av vad som egentligen hände där ute på öarna i Hongkongs skärgård och det är hans redogörelse och innersta tankar som läsaren får ta del av.

En kanothajk ställs in då lärarna som skulle leda den blivit sjuka. Men några bestämmer sig för åka ändå, slippa skolan några dagar. Fem killar och två tjejer ger sig av mot friheten. Nick är skeptisk redan från början men bästa kompisen övertalar honom och Penny, tjejen han tänkt på under hela sommarlovet, ska ju med. Aldrig kunde de väl ana att friheten hade ett så högt pris.

En spännande bok som handlar mycket om grupptryck och att våga säga ifrån.

2007-04-09

"Linas kvällsbok" av Emma Hamberg

Lina är trött på att vilja passa in till varje pris. Hon är trött på att vara feg. Hon är trött på sin bästa kompis. Egentligen vill hon inte vara ihop med Danne, egentligen vill hon inte ha sex, egentligen kan hon bara tänka på en totalt ocool kille i åttan...

Det är lätt att identifiera sig med Lina och det är bokens styrka. Hon är en vanlig tjej som gör allt för att passa in och vara "normal" till en början men hon utvecklas under bokens gång.

"Hur kär får man bli?" av Katarina von Bredow

Katrin, 16, förstår inte riktigt varför Frida (cool och populär) valt just henne till sin närmaste vän. Så när Adam börjar i klassen och Frida blir kär i honom så erkänner inte Katrin för någon att hon blir alldeles pirrig i Adams närhet. Hon blir istället ihop med hockeyspelande Andreas (för Frida tycker att de passar så bra ihop). Men när Adam inte faller pladask för Frida utan för Katrin så sätts hon i ett svårt dilemma. Vågar hon riskera Fridas vänskap? Hur lojal får man bli?

Det här är en bok i min smak. Man lider alla de kval som Katrin lider och kärleken som spirar mellan henne och Adam skildras så bra att det knyter sig i magen!

"Jag saknar dig, jag saknar dig!" av Peter Pohl och Kinna Gieth

Hur överlever man när ens tvillingsyster dör? Den som alltid funnits där och varit som en del av dig själv? Hur överlever man sorgen, skulden och omvärldens reaktioner? Hur kommer man vidare utan att för den skull sluta minnas? Den här boken handlar om allt det.

"Spelar roll" av Hans Olsson

Johan Alexander går i nian. Han är en sportig kille som är populär hos tjejerna, men som aldrig blir kär i dem. Han gillar nämligen killar, men inte ens bästa kompisarna får veta.

"Här satt de: Stisse, Måns och Perra. Vårt gamla outslitliga gäng. Och Karro som så självklart hade glidit in i gänget när hon och Perra blev tillsammans. Vi hade alltid - så kändes det i alla fall - hängt ihop. Men nu? Jag såg på dem som genom en kameralins, som om det var på film och inte i verkligheten. Så kände jag ofta nu för tiden. Alltmer främmande. Vad visste de egentligen? Och vad skulle hända om jag berättade vad jag tänkte på?"

En trovärdig berättelse om hur det känns att vara ung och homosexuell.