2008-08-29

"Tillsammans" av Denise Rudberg

Matlagningskurs? Mitt i sommaren? Jakob har inget val, det är hans mamma som ska hålla i kursen och ett TV-team ska vara med och filma. Han kommer säkert att vara den enda killen!
Alexander ser fram emot matlagningskursen, men det skulle han aldrig erkänna för det är ju inte så coolt att gilla att laga mat...
Theresa hör en kille prata om matlagningskursen och bestämmer sig för att anmäla sig. Han var ju så himla snygg.

Jakob, Alexander och Theresa hamnar i samma grupp på kursen och har verkligen roligt tillsammans. En vänskap (och kanske lite kärlek) växer fram. Samtidigt händer det hemska saker hemma hos Alexander. Han tar varje chans att komma hemifrån och de hänger mest hemma hos Theresa på husbåten. Theresas pappa är så himla juste, till skillnad från Alexanders. Hur ska de kunna hjälpa Alexander?

Det är ett bra driv i boken, man vill veta hur det går med vänskapen mellan de tre. En uppföljare har kommit nyligen: "Tillsammans. Andra boken".

"Hål i huvudet" av Jenny Jägerfeld

"Till en otrogen gris,
Ditt patetiska jävla äckel. Du kan ta din fula, omskurna kuk och dra åt helvete. Jag önskar dig allt ont, allt lidande i världen. Du är så feg att Judas bleknar i jämförelse [...]. Minou.
PS Ikväll bränner jag upp alla dina saker på gården, inklusive dina Fred Perrytröjor och din elgitarr.
PS 2 Du är så jävla ful i håret."

Minou är ledsen och bitter efter att hennes pojkvän sedan fyra år tillbaka gör slut - med ett kassettband! Hon flyr från allt som påminner om deras liv tillsammans. Hon hamnar i Spanien och försöker där plocka ihop spillrorna av sitt hjärta och där träffar hon Satan (fast egentligen heter han Owen), Boso och Bianca. Sakta blir hålet i huvudet mindre och mindre.

Jag gillar Minou, hon är galen och rolig i sin ledsenhet. Boken är lite lång men annars bra.

2008-08-17

"Hey Dolly" av Amanda Svensson

"Det finns så många fula barn. Jag säger inte det här för att provocera. Det finns ju faktiskt otroligt många fula barn. Det är ett faktum som måste luftas. Jag tänker att denne någon hade kunnat vara jag. Det hade kanske gett mitt liv nåt slags högre mening."

Jag fnissar för mig själv när jag läser den här boken. Ibland motvilligt men jag kan inte låta bli att tokcharmas av Amanda Svenssons språk och av hennes Dolly. Dolly är en uttråkad och destruktiv tjej som knarkar, kissar på konst och är allmänt egoistisk men hon har en grymt skön humor. Läs den! Du kommer inte att ångra dig.


2008-08-16

"Är det någon där?" av Marian Keyes

Anna Walsh har råkat ut för en olycka och tas om hand av sin familj i Dublin. Men hon längtar tillbaka till New york till sitt jobb och sin och Aidans lägenhet. Men något saknas när hon återvänder. Var är Aidan?

Jag brukar tycka att Keyes böcker är helt ok eller åtminstone underhållande men den här blir jag mest uttråkad av. Bitvis är den underhållande men oftast bara...plump. Den vill behandla ett viktigt ämne (sorg) men jag får ingen känsla för huvudpersonerna alls. Plastigt och ytligt är det och försöken att vara både seriös och tokrolig lyckas sådär tycker jag. Duger som tidsfördriv men inte mer.

"Gör vad du vill" av Erlend Loe

"Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa."
Det sms:et får Julie, 18 år, strax innan hon förlorar hela sin familj i en flygolycka. Vi får ta del av hennes dagbok under ett års tid, ett år där Julie försöker överleva sorgen eller bara komma på ett bra sätt att ta livet av sig.

"Läste just i en tidning att Muhammedkrisen fortfarande inte har lagt sig. Flera tecknare har tydligen hotats till livet. Ett enkelt sätt att lösa mitt problem kunde därför vara att göra en Muhammedmask och valsa runt med den i Damaskus eller Beirut. De kanske har en tröskel när det gäller att döda ljushåriga, söta flickor som jag, men jag tippar att den försvinner bara jag är tillräckligt oförskämd."

Sitt tragiska ämne till trots är det här en väldigt rolig bok. Svart humor när den är som bäst. Läs.