2008-09-27

"Det finns inga skridskor i öknen" av Mats Berggren

När Fatimas klass ska åka skridskor på gympan så får Fatima inte vara med. Hennes pappa (som tror att alla ska vara klädda som konståkarna på tv) förbjuder det. Sofia, vars mamma inte bryr sig särskilt mycket vad hon gör, har alltid stört sig på Fatima. Hon är aldrig med på någon klassfest och ska alltid vara så himla duktig i skolan! Sofia övertalar Fatima att åka skridskor med henne efter skolan när ingen ser. Fatima vill gärna men vet inte om hon kan lita på Sofia...

En kort och lättläst ungdomsbok om kulturella skillnader och om hur en fars rädsla för det nya landet närapå kan splittra en familj. Jag är inte tillräckligt insatt i frågan för att veta om det här är en trovärdig berättelse men det känns så.

"Stardust" av Neil Gaiman

Tristan Thorn bor i byn Wall. Det finns ett hål i stenmuren som givit byn dess namn - som alltid vaktas. På andra sidan finns nämligen en annan värld som är farlig för vanliga människor. Men det ska visa sig att Tristan inte är en vanlig människa när allt kommer omkring. Detta märker vi (och han) då han beger sig genom hålet i muren för att bevisa sin kärlek till Victoria genom att hämta en fallen stjärna. Många äventyr väntar Tristan på vägen.

Som ni kanske förstår är det här en saga. Eller om man vill kalla det fantasy. Trots att det inte direkt är min favoritgenre (underdrift) så blir jag lite charmad av den här historien. Jag läser vidare helt frivilligt och det ska ses som ett gott betyg!

"Trasdockan" av Christine Falkenland

Ylva hittas hängande i en snara i sitt hem på en liten ort någonstans i Sverige. Allt pekar på självmord men enligt obduktionen var Ylva död innan hon hängdes upp. I huset hittas Ylvas dagbok, kan den ge svar på vem som dödade Ylva? Vi får ta del av dagboken och Ylvas sista månader, då hon flyttar hem till byn där hon växte upp vilket inte alla gläds åt.

Jag hade hört mycket gott om Falkenland och blev lite besviken efter att ha läst Trasdockan. Jag hade nog helt fel förväntningar på boken. Kanske läser jag om den någon gång för den var inte dålig. Bara konstig.