2009-01-22

"Parfymen" av Patrick Süskind

Nyfödde barnet Jean-Baptiste Grenouille saknar helt kroppslukt och det skrämmer folk, gör dem illa till mods i hans närhet. Grenouille är en känslokall människa med ett utomordentligt bra luktsinne. Han föds och växer upp under svåra förhållanden i 1700-talets Paris, men verkar inte bry sig om hur eländigt han bor eller hur illa han behandlas under sin uppväxt. Det enda som betyder något för honom är att hitta nya dofter.

Grenouille lyckas bli lärling hos en parfymmakare i Paris och så snart han lärt sig det han behöver lämnar han stadens illaluktande kvarter och beger sig ut på vandring. Inget kan stoppa honom när han får upp spåret på en doft som tilltalar honom. Snart upptäcker han att unga damer har en speciell doft som han vill komma åt.

2009-01-20

"En helvetes vinter" av Daniel Woodrell

Ree Dolly är 16 år och bor med sin familj i Ozarkbergen någonstans i USAs vildmark. Familjen består av hennes två yngre bröder och hennes mamma som är sinnessjuk. Ree tar hand om dem alla eftersom hennes far, Jessup, inte är hemma särskilt ofta. Han är nämligen fullt upptagen med familjeföretaget, vilket betyder att tillverka och sälja knark, det har familjen Dolly en stolt tradition av i många generationer tillbaka.

Ree klarar sitt ansvar för familjen bra men problemet är att pappa Jessup nu varit borta ovanligt länge till och med för att vara honom. En dag får Ree reda på att Jessup är kallad till förhör och om han inte dyker upp så förlorar familjen huset och allt de äger. Ree börjar leta sin far men det är inte alla som uppskattar att hon snokar runt...

Det är en tät stämning i den här boken. Med tanke på de förhållanden som råder så borde den vara mörk och deprimerande men det lyckas författaren undvika trots att det mesta är just mörkt och deprimerande. Men Ree, bokens hjältinna, tar allt med jämnmod och visar prov på stor klarsynthet. En mycket trevlig läsning.

2009-01-06

"Liv & Lovisa" av Emma Granholm

Liv och Lovisa hatar varandra. De går i samma klass och båda ser fram emot att skolavslutningen i nian närmar sig så att de ska slippa se varandra varje dag. Men den här sommaren blir inte alls som de tänkt sig.
Liv bor med sin mamma i en sliten tvåa i centrum medan Lovisas och hennes pappa bor i det arkitektritade huset på gräddhyllan. Liv och Lovisa lever i olika verkligheter som snart ska mötas. Vare sig de vill eller inte.

Jag gillade Emma Granholms första bok Simon & Sophie, en juste ungdomsbok som tar upp ganska vanliga tonårsproblem. Med Liv & Lovisa höjer Granholm temperaturen ett snäpp. Jag väntade mig ett typiskt lyckligt slut á lá den typiska ungdomsboken och blev smått chockad av upplösningen i Liv & Lovisa. Men jag gillar det. Väntar spänt på Urban & Ulrik eller vad Granholms trejde bok kan komma att heta.

"Hanteringen av odöda" av John Ajvide Lindqvist

Ajvide Lindqvist har en imponerande förmåga att normalisera det onormala. Fråga dig följande; vad skulle hända om alla som dött de senaste månaderna i Stockholmsområdet plötsligt vaknade och gick hem till sina familjer igen. Hur skulle media reagera? Vad säger forskarna och läkarna? Vad skulle regeringen ta till för åtgärder?

Den kommer inte riktigt upp i samma nivå som Låt den rätte komma in, men den är både spännande och gripande. Ett häftigt tankeexperiment!

"Is och vatten, vatten och is" av Majgull Axelsson

Iris och Elsie är enäggstvillingar men växer i från varandra tidigt i livet. Elsie söker äventyret vilket leder in henne på en karriär som telegrafist och hon tillbringar mesta delen av sitt liv till sjöss. Iris är mera hemmabunden, men ibland blir hon rädd att det är hennes man Birger som bestämmer hur hon ska vara. När Elsie blir gravid och inte vill veta av barnet så ställer Iris upp. Hon blir helt betagen av bebisen Björn och allt annat kommer i andra hand, till och med Iris och Birgers egen dotter Susanne. När Björn blir stor popstjärna och tonårsidol kommer Susanne ännu mer i skuggan av sin bror/kusin. Det är Susanne vi får följa närmast genom boken, både som tonåring och medelålders kvinna.

Det här är bra. Karaktärerna engagerar och jag blir berörd. Inte så muntert alltid (sällan) men bra. Som sagt. Läs.

"Boktjuven" av Markus Zusak

Boken handlar om Liesel men det är Döden som berättar. Han berättar om Liesel och människorna omkring henne, till exempel om hennes fosterfar som sitter och vakar vid hennes säng när hon drömmer mardrömmar och om hennes bästa vän som helst av allt vill kunna springa som Jesse Owens. Men i andra världskrigets Tyskland är det inte så populärt att dyrka en svart man. Boken handlar också om Liesels fascination för böcker, hon stal sin första bok redan som liten flicka och den andra räddade hon ur askan från bokbålet man tänt till Fürerns födelsedag. Förutom Liesels öden och äventyr får vi höra Döden berätta om vad som händer omkring henne. Han har bråda dagar i nazismens Tyskland.

En riktig skröna som mycket väl kunde vara sann. Vi får lära känna fina och hemska karaktärer i Zusaks digra (586 s.) roman.