2009-04-17

Extremt udda och otroligt mysko

"Extremt högt och otroligt nära" heter boken som Jonathan Safran Foer har skrivit om Oscar. Oscar är inte som andra pojkar i hans ålder (9 år). På sitt visitkort beskriver han sig som: Uppfinnare, smyckesdesigner, amatörentomolog, frankofil, vegan, origamist, pacifist, slagverkare, amatörarkeolog m.m. Oscar har nyss förlorat sin pappa som oturligt nog befann sig i World Trade Center den 11 september 2001. Oscar hittar ett kuvert i pappans garderob som det står Black på och som innehåller en nyckel. Oscar bestämmer sig för att söka upp alla som heter Black i New York och fråga dem om nyckeln, det blir Oscars sätt att bearbeta sorgen efter sin pappa.

Vi får även ta del av Oscars farmor och farfars historia, uppväxten i andra världskrigets Dresden och hur de levde efter flytten till USA.

Boken är lika märklig som Oscar. Men det är ju inget fel på märkligt. Märkligt betyder ofta intressant och boken är helt klart läsvärd.

2009-04-07

"Om du var jag" av Jessica Schiefauer

Du tror du känner din bästa vän men är du riktigt säker på att allt är som du tror? Agnes och Louise delar lägenhet efter gymnasiet. Agnes och Louise gör nästan allt tillsammans men de är egentligen väldigt olika. Agnes är en försiktig person medan Louise tar för sig av livet (mycket spyor och sex). Agnes blir förälskad och vänskapen sätts på prov....


2009-04-01

Insnöade med en mördare!

Ett tåg spårar ur i ett snöoväder i den norska fjällvärlden. Lokföraren dör men resten av de ca 200 passagerarna blir evakuerade till ett hotell i närheten. Snöovädret blir värre och snart är de helt insnöade. Under natten sker ett mord och mördaren är någon mitt ibland dem.

Anne Holt har skrivit en spännande roman med en rullstolsbunden, asocial och ofta otrevlig före detta kriminalkommisarie i huvudrollen (men en kvinnlig sådan för ovanlighetens skull). Hon tar motvilligt på sig att försöka lösa fallet. En helt ok deckare om du frågar mig.