2009-05-26

En spännande historielektion

"En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om hur staten Biafra reste sig och föll under några få år på 60-talet. Vi får uppleva massakern av Igbo-folket och kampen för ett eget land genom systrarna Oleanna och Kainenes ögon. De är tvillingar och tillhör Nigerias rika överklass, men pengar är ingen garanti för att överleva när kriget kommer. Särskilt inte när man är Igbo. Oleanna och Kainenes föräldrar flyr landet när faran blir för stor men systrarna stannar och kämpar för sitt Biafra.

Oleanna och Kainene är inte ett dugg lika, endast envisheten och stoltheten har de gemensamt. Oleanna satsar på kärleken till den revolutionäre Odenigbo och och Kainene på en karriär som affärskvinna. Men under kriget handlar det mest om att överleva.

Boken är gripande och lätt att komma in i vilket är tur för det är en ganska tjock bok (ca 700 s.). Språket är enkelt utan att vara simpelt. Den stora behållningen är dock den inblick man får i en blodig del av Afrikas historia.

2009-05-12

Levande begravd!

Michael har utsatt sina kompisar för många practical jokes genom åren och på Michaels svensexa bestämmer sig hans kompisar för att ge igen. De begraver Michael i en kista i skogen och som sällskap får han en porrtidning, en flaska whiskey, en ficklampa och en walkie talkie. Kompisarna tänker åka till puben ett par timmar så Michael hinner bli riktigt orolig. De är dock redigt berusade och det som inte får hända händer: de kraschar med bilen och alla dör.

Walkie talkien hittas en bit från bilvraket av bärgarens son Davey som är förståndshandikappad och tror att allt är en lek. Utsikterna för att bli räddad ser dunkla ut för Michael. Vi får i resten av boken följa kommissarie Roy Grace utredning av Michaels försvinnande.

Peter James har skrivit en helt klart spännande roman och det håller nästan hela vägen. Slutet är dock alldeles för tillkrånglat och onödigt långt! Bara tre läslampor till "Levande begravd", men storyn är egentligen värd fyra (om man bortser från de sista 50 sidorna).

"Människa utan hund" av Håkan Nesser

Min första Nesserdeckare. Jag är inte överdrivet förtjust i deckare i vanliga fall men den här läser jag vidare i helt frivilligt. Vi får under den första delen av boken lära känna familjen Hermansson-Grundt som ska samlas strax innan jul för att fira Karl-Erik och hans dotter Ebbas gemensamma födelsedag (65 respektive 40 år). Förutom Ebbas familj kommer även hennes syskon; Kristina med familj samt Robert. Robert är familjens svarta får då han några veckor tidigare deltagit i en dokusåpa och blivit Runk-Robert med hela svenska folket. Ingen blir förvånad när Robert uteblir från festen, men två dagar senare börjar de undra var han egentligen tagit vägen? När sedan även Ebbas äldsta son Henrik (19) försvinner följande natt så kopplar man in polisen.

Gunnar Barbarotti får hand om fallet men det går trögt. Har Robert och Henriks försvinnanden något samband? Inga ledtrådar dyker upp och man börjar ana att de inte kommer att hitta dem levande...

Första delen av boken är jättebra. Då får vi följa familjen Hermansson-Grundt fram till Henriks försvinnande. När polisen kopplas in blir boken mer som en helt vanlig kriminalroman, och om man gillar sådana så tror jag att man gillar hela boken!

2009-05-11

"Syster" av Bengt Olsson

Bengt Olsson skriver utifrån ett barnperspektiv. Marjories syster har försvunnit utan spår. Medan föräldrarna är upptagna med att leta efter systern får Marjorie bo hos sin faster Ilse. Långsamt byggs historien upp genom ett uppmålande av detaljer och minnen. Det hela känns mycket verkligt och påtagligt och det är svårt som läsare att låta bli att inte tänka på sin egen barndom. Marjorie har idealiserat sin familj och sina syskon. Kanske verkligheten inte riktigt ser ut som den först gjorde. Faster Ilse berättar sanna och osanna sagor som kanske får Marjorie att komma till insikt.

2009-05-08

"Agnes Grey" av Anne Bronté

Anne Bronté hann komma ut med två romaner innan tuberkolosen tog hennes liv. Liksom hennes författande systrar Emily och Charlotte kom böckerna ut under manlig pseudonym. Då Emily och Charlotte blev världskända och deras alster klassikerförklarade fick Ann vänta till helt nyligen då hon äntligen har fick sina böcker översatta till svenska. Ann var i jämförelse med sina systrar mer lågmäld och det kan man också säga avspeglas i hennes böcker.
Huvudpersonen Agnes Grey levde ett liknande liv som Anne. Hon fick tidigt gå ut och arbeta som guvernant till överklassens barn. Detta är en romantisk roman men den innehåller även svidande samhällskritik och övertygande levnadssmoral. Den har det där typiska som en bra engelsk 1800-talsroman ska ha. Till dig som älskar Jane Austen säger jag bara: läs den!