2009-06-24

Naiv. Super.

Erlend Loe är min nya favoritförfattare. Jag läste "Doppler" för några år sedan och gillade skarpt, en norsk Arto Paasilinna liksom! Min andra Loe-bok var "Gör vad du vill" och det var då jag blev frälst på riktigt. "Naiv. Super" gör mig inte besviken. Boken handlar om en 25-årig kille som går igenom en existentiell kris, men handlingen är underordnad. Det är Loes språk och tankesprång som är fantastiska.

"Nattfåk" av Johan Theorin

Jag gillade Johan Theorins debutbok Skumtimmen och hörde att uppföljaren skulle vara ännu bättre, så det var med höga förväntningar jag började läsa Nattfåk. Lite orolig att bli besviken var jag allt men jag pustade snart ut. Det här är en riktigt bra bok!

Joakim och Katrin flyttar med sina två barn från villan i Bromma till den öländska gården Åludden. Det sägs att husen på Åludden är byggd av vrakgods och att de som omkommit i havet utanför spökar på gården men Joakim och Katrin är inte så lättskrämda.

Henrik får en dag besök av två bröder som övertalar honom att återuppta sin gamla hobby som inbrottstjuv. Men bröderna blir snart giriga och vill ha med Henrik på farligare uppdrag.

Tilde är nyutexaminerad polis och får jobb som närpolis i Marnäs. Hon förväntar sig att mest syssla med trimmade mopeder. Hon får dock snart en räd inbrott i öländska sommarstugor på halsen. Hon får god hjälp i utredningen av sin släkting Gerlof (känd för oss som läst Skumtimmen).

Det drar ihop sig till en spännande upplösning samtidigt som ett fruktansvärt oväder (fåken) drar in över Öland.

Decembergatans hungriga andar!

Jenny har en plan. Hon ska bli smal. När hon börjar åttan i augusti ska alla få se. Hon kan inte misslyckas om hon följer sitt superschema. Man kan ju inte bli fet om man äter noll procent fett.

Det är med skamkänslor hon kräks upp maten de gånger hon misslyckas med att följa superschemat. Men så träffar hon Betty. Coola, smala Betty som lär henne allt hon kan. Som säger att det är de som valt den ultimata livsstilen, att kunna äta vad de vill (men självklart spy upp det sen) och ändå vara smalast och snyggast. Att det är de andra som är loosers.

Ulrika Lidbo ger oss en intressant och skrämmande inblick i huvudet på en bulimiker. Den skeva självbilden och tron på att det enda som räknas är att vara smal är skrämmande att följa.

2009-06-10

Bara en kan komma levande ur Hungerspelen!

Suzanne Collins bok utspelar sig i en skrämmande framtid. En katastrof har inträffat och samhället har förändrats. "Huvudstaden" styr de tolv distrikt som återstår av det som en gång var Nordamerika.

Varje år utses två ungdomar från varje distrikt för att delta i Hungerspelen, en direktsänd underhållning där det helt enkelt gäller att överleva. Att äta eller ätas. Spelen startade efter att distrikt tretton försökt göra uppror mot Huvudstaden för påminna innevånarna i de andra distrikten att de ska hålla sig på mattan.

Katniss är 16 år och bor i distrikt tolv. Hennes pappa har omkommit i kolgruvorna så hon försörjer sin mamma och lillasyster Prim genom att tjuvjaga med sin kompis Gale. Prim är den som betyder mest i världen för Katniss. Vi kommer in i handlingen under Slåtterdagen, den dag då de ungdomar som ska tävla i Hungerspelen utses. Till Katniss förskräckelse är det Prims namn som ropas upp i högtalarna och det är en självklarhet för Katniss att ta Prims plats. Hungerspelen kan börja.