2009-09-19

Bönder och bröder

"Berlinerpopplarna" av Anne Ragde handlar om tre bröder.

Tor sköter familjegården Neshov och älskar sina grisar men har det svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. Han är en typisk ungkarl som blir handlingsförlamad när modern bllir sjuk och dör.

Margido driver en begravningsbyrå. Han lever ensam och vill ha det så. Han besöker sällan Neshov men när modern dör har han inget val.

Erlend vill inte ha något med familjen att göra. Han flyttade till Köpenhamn i tonåren eftersom det inte var så populärt att vara homosexuell, varken i familjen eller på den norska landsbygden. När modern ligger på dödsbädden övertalas han dock av sin sambo att återvända.

Vad varken Margido eller Erlend vet är att Tor har en dotter, Torunn, som också kommer till sin farmors sjukbädd. En farmor hon aldrig träffat. För första gången på många år träffas bröderna igen och gammalt groll och gamla familjehemligheter kommer fram. Det är mycket Torunn inte vet om sin fars släkt.

Jag blev snabbt gripen av brödernas öde. En bladvändare! Det finns två böcker till om bröderna på Neshov, "Erimitkräftorna" och "Vila på gröna ängar" men de når inte upp till samma nivå som "Berlinerpopplarna" tyvärr.

Vem är cool?

Vem bestämmer egentligen vad som är coolt och vad som är töntigt? I Scott Westerfelds bok "Ute/Inne" finns det en tydlig hierarki när det gäller detta.

"Överst i pyramiden har vi nyskaparna. Den första som sätter fast sin plånbok i en kedja. Den som är först med att ta på sig för stora byxor med flit. Som tvättar sina jeans i syra, sätter en säkerhetsnål genom något eller har på sig en tröja med huva under en skinnjacka. Den mystiske förste snubben som satte på sig sin baseball-keps bakochfram ... Under dem i pyramiden har vi trendsättarna. Trendsättarnas mål är att vara den andra personen i världen som får den senaste sjukdomen".

Hunter är en trendsättare. Han får dessutom betalt för att hålla koll på vad nyskaparna har för sig och informerar de stora företagen som vill sälja de coolaste prylarna. Det är så han träffar Jen som är en nyskapare. Och med Jen kommer äventyret och kärleken, vare sig han vill eller inte.

Vad styr egentligen vad vi har på oss? Hur startar en trend? Scott Westerfeld har en mycket intressant teori om det som vi får läsa om i den här boken. Mycket intressant!

2009-09-06

Om att vara barn till en alkoholist

"Hatet" av Anders Nyqvist är en skrämmande skildring av hur det kan vara när pappa dricker. Vi får följa Anders familj från början, när pappa är hjälten som alltid är rolig och spännande att vara med. Men ju mer pappa dricker desto mer oberäknelig blir han. Snart går allt ut på att undvika att göra något eller säga något som gör pappa på dåligt humör. För då går det nämligen ut över mamma. Utåt visar de upp en fasad av den lyckliga familjen så ingen anar att missbruk och misshandel sker bakom stängda dörrar. Språket är rakt och enkelt. Innehållet är skrämmande.