2009-11-21

"Ett nytt liv på köpet" av Emma Granholm

Jag har gillat Emma Granholms tidigare böcker "Simon & Sophie" och "Liv & Lovisa" så mina förväntningar var höga på "Ett nytt liv på köpet" och jag blev inte besviken.

Sanna ska börja gymnasiet men ser inte fram emot det. Hon får väl sitta för sig själv och försöka göra sig osynlig som vanligt, för det är så det har varit i flera år nu. Av någon anledning har Sanna blivit utstött - av alla. Så hon blir nästa chockad när Eddie och de andra i nya klassen vill att hon ska vara med, att det till och med verkar tycka om henne. Sanna tror inte sina ögon och blir väldigt mån om att vara alla till lags. Men hennes försök att vara kompis med alla verkar sluta i katastrof...

Trots att man anar att det kommer att sluta illa så hoppas hoppas hoppas man att det ska ska gå bra för Sanna.

2009-11-07

"Blod" av Åsa Anderberg Strollo

Ida (typ 17) råkar läsa ett brev på sin mammas skrivbord. Det är skrivet en man som undrar om han kan vara Idas far. Oops. Ida blir förstås skärrad men vågar inte konfrontera sin mamma, för tänk om det är sant! Hon som alltid varit pappas flicka...

Jag gillade Anderberg Strollos debut "Bryta om" mycket och kan inte låta bli att bli besviken på "Blod". Egentligen är den dock en helt ok bok, men läs hellre "Bryta om" om du inte gjort det.


"Anna d'Arc" av Mårten Sandén


Jag gillar förlagets beskrivning av den här boken:

"Någonstans i Sverige finns en bruksort som går på knäna. Jobben flyttar till Kina, de utbrända går stavgång längs elljusspåret och i en högstadiekorridor upptäcker den utstötte Oskar att värstingen Anna är vackrast i världen.

Bygdens mörka förflutna hinner ifatt på Stadshotellets dansgolv och en femtonårig arvtagerska smider planer för att få sin Disneyprins och halva kungariket.

En berättelse om hembygd och främlingskap, om barrskog och bling-bling, och framför allt om kärlekens makt att såra och läka."

En väldigt engagerande bok om den tjocka mobbade Oscar och människorna omkring honom. Sträckläsning!

"Sista kulan sparar jag åt grannen" av Fausta Marianovic

Boken utspelar sig innan och under kriget i dåvarande Jugoslavien. Plötsligt är din etniska bakgrund det enda som räknas. Är du serb, kroat eller muslim? Boken ger en skrämmande inblick i vad krig kan göra med människor.