2010-07-28

Emmy Morén x 2

"Emmy Moréns dubbla liv" är en roman som helt består av brevväxlingen mellan Emmy Morén och Emmy Morén.

Emmy Morén d.y. går i gymnasiet och har ett stort behov av att prata med någon. Hon har inga kompisar på nya skolan och hennes föräldrar har precis skilt sig. Hon hittar Emmy Morén d.ä. på nätet och skickar ett mail.

Den äldre Emmy är 29 år och skådespelerska. Hon bor i centrala Stockholm och har en fantastisk man och en underbar liten dotter - ändå är hon inte nöjd. Hon var som 20-åring med om en bilolycka och nu har hon inga minnen kvar från sitt liv innan olyckan. Därför blir hon extra glad att få ta del av Emmys liv.

Barbara Voors har skrivit en fin bok om Emmy och Emmy. Jag skulle gärna diskutera boken i en bokcirkel någon gång för det finns mycket mystiska omständigheter att fundera över!

Ingemarsson imponerar inte

"Bara vanligt vatten" heter Kajsa Ingmarssons senaste roman. Jag har gillat hennes tidigare böcker, de har oftast varit både underhållande och välskrivna. Men jag vet inte vad hon tänkte med den här boken. Det känns som en framkrystad chick-lit med mååånga inslag om vilka kläder huvudpersonen (Stella) tar på sig och var hon köpt dem. Inte särskilt intressant om du frågar mig.

Boken handlar alltå om Stella Friberg som är en framgångsrik deckarförfattarinna som nu ska skriva sin tionde och sista roman i en deckarsvit. Hon har en förfärlig familj och en pojkvän som har sin egen definition på trohet. Jag blir aldrig riktigt engagerad i hur det ska gå för Stella, tyvärr.

Fantastiska klassiker!

Jag har aldrig kommit mig för att läsa Stad-serien av Per Anders Fogelström förut, men nu tyckte jag att det var dags. Hade nog fått för mig att de var lärorika, visst, men lite tråkiga. Att jag skulle vara så himla DUKTIG om jag läste dom. Inte trodde jag att de skulle vara så himla BRA också. Att jag skulle bli så himla LEDSEN när de tog slut!

Det finns fem böcker i serien:
Mina drömmars stad
Barn av sin stad
Minns du den stad
En förvandlad stad
Stad i världen

Böckerna handlar om några familjer i Stockholm från ca 1860-1960. Det handlar också om hur en stad växer fram och om fattigdom och politik. Det slår mig hur fort det har gått, på bara hundra år har det hänt så otroligt mycket. Visst lärde jag mig mycket av att läsa Fogelströms böcker, men framför allt njöt jag!