2010-10-21

"Komma över" av Ingrid Olsson

Jeppe är dumpad. Han som tyckte att de hade det så bra, Emma och han. Han som var så förbannat kär! Han flyttar in i en sunkig andrahandslägenhet, för aldrig att han flyttar hem till föräldrarna igen. Han har ju inte ens berättat för dem att det är slut. Jeppes kompis Juggo försöker få med honom ut på fester, kallar honom soffröv, men vad ska Jeppe på fest för när han ändå inte kan tänka på någon annat än Emma?

"Komma över?" är det första sms:et Jeppe fick av Emma. Nu får vi följa Jeppe under den sommar han försöker komma över Emma. Boken har ett fint språk, bra dialog och så är det lite befriande att det handlar om en kille med brustet hjärta. Det känns som att det finns fler skildringar av tjejer som sitter hemma och gråter och hoppas att HAN ska ringa.

2010-10-02

Förbjuden kärlek - ett klassiskt tema

Katarina von Bredows har i "Bara inte du" frångått sitt klassiska tonårstjej-blir-kär-i-äldre-man-tema och istället tagit upp tjej-blir-kär-i-bästa-kompisens-pojkvän-temat.

Tjejen är Emma och hon har precis flyttat till en alldeles egen lägenhet. Allt skulle vara bra om det inte pirrade så i kroppen när hon träffar Adrian. Han är nämligen ihop med hennes bästa tjejkompis och ännu värre blir det när det kommer fram att Adrian känner likadant för Emma.

Tur att hon har sin kompis Markus som hon kan prata med allt om, men hon blir orolig när han festar och testar droger. Han skrattar bara åt hennes oro men Emma kommer att bli inblandad i skumma affärer vara sig hon vill eller inte.

Bredow är bra på att skildra kärlekspirr! Jag våndas med Emma när hon inte kan hålla sig ifrån Adrian trots att hon borde veta bättre.

Thydells bästa hittills!

"Ursäkta att man vill bli lite älskad" handlar om Nora. Nora är en normal tjej med normala problem, men tro inte att läsningen blir tråkigt för det! Redan från första sidan har jag ett leende på läpparna medan jag läser, för språket är tokcharmigt och roligt och träffande. Tvära kast och mycket självironi och självömkan. Då och då får vi läsa ett Noriskt ordspråk. Det kan till exempel vara: "Efter solsken kommer typ regn eller nåt annat skit", eller: "Skrattar bäst som skrattar snyggast" eller: "Inget hångel utan helvete".

Måste citera lite till för att ni ska förstå hur bra det här är:

"Jag är bara alldeles, alldeles übervanlig, ingen talang, inget missfoster, det är liksom inte så att jag står framför spegeln och bara UÄÄÄÄH MITT LIV ÄR FRUKTANSVÄRT och spegeln spricker och allt går i kras och jag börjar hugga mig med skärvorna och fradga krullar sig ur munnen och det spelas sorglig musik av små kortväxta fiolflickor i spända kjolar.
Nej.
Istället vandrar jag runt runt som ett förvirrat marsvin helt utan framtidsutsikt och mål."

Ser ni? Erkänn att ni vill läsa den!