2011-02-07

Läskigt värre!

"Fienden" av Charlie Higson är första delen i serien "De levande döda".

Tänk dig att de som ska ta hand om dig och skydda dig från allt ont plötsligt blir blodtörstiga monster. När epedemin kommer till London insjuknar alla som är över fjorton år gamla. De som har tur dör, de andra blir levande döda - zombieliknande varelser som drar omkring på gatorna och äter vad de kommer över. När maten tar slut äter de barnen. Vi får följa en grupp barn som barrikaderat sig i ett köpcentrum, men nu är maten slut och de äldre måste ge sig ut på jakt efter något att äta.

En spännande bok men tyvärr är språket inte det bästa och det drar ner betyget.

"Spela död" av Tim Bowler

Huvudpersonen i den här boken (Blade) har levt ensam på gatan i många år och blivit en överlevare. Vi får lära känna honom när han är 14 år och väljer att anförtro sig till någon/något han kallar ”Ögat”.

I början av boken blir Blade överfallen av ett gäng som tar allt han har, inklusive alla hans kläder. En gammal tant hjälper honom, men när Blade fått mat och kläder av gumman försöker någon bryta sig in i huset. Blade lyckas ta sig ut genom ett fönster och komma undan men inser snart att det är honom de är ute efter. Vi anar att det hänt något i hans förflutna som han lyckats gömma sig för i många år, men att de nu är honom på spåret.

En spänningsroman som kanske främt passar actionhungriga tonårskillar. Det här är första delen i en serie om Blade. Hittills har det kommit ut fyra delar.

Igelkottens elegans

En charmig bok om en mycket beläst och intelligent portvakt som gör allt för att uppehålla schablonbilden av portvakten (trög och obildad). Medan tv:n står på och visar såpor sitter hon i köket och dricker te och läser Kant och Tolstoj. Ingen av invånarna i det förnäma huset ser bakom hennes fasad. Inte förrän Kakuro Ozu flyttar in...

En fin bok med oväntat slut. Nu även som film med titeln "Igelkotten"!

Sanningar och lögner

I skolan har Saba alltid varit den snälla och duktiga eleven, men ingen i klassen känner henne egentligen. Ingen vet att hon måste hämta sina småsyskon på dagis varje eftermiddag medan hennes mamma ligger i sovrummet och knaprar sömnpiller eller tröstäter. Ännu värre blir det när Sabas pappa åker till Eritrea för att ta hand om sin sjuka mamma. Eller? Vad är sanning och vad är lögn egentligen? och hur länge ska Saba orka?

Simone Schwartz bok om Saba är utgiven av Lättlästförlaget vilket betyder att texten är luftig och lättläst. Historien engagerar och berör.

Vad mina vänner/min flickvän inte vet

Sophie är så himla lycklig för hon har värdens finaste pojkvän, Dylan. Hon har också världens bästa vänner i Rachel och Grace. Men vad Sophies vänner inte vet är att Sophie i hemlighet blivit förtjust i en annan kille. Sophie förstår inte själv hur hon kan dras till den där Murphy, men det gör hon trots att alla tycker att han är en tönt. Ska hon göra slut med den perfekte Dylan? Ska hon våga erkänna att hon gillar tönten Robin Murphy?

Sonya Sones har skrivit något så ovanligt som en blandning mellan prosa och poesi. Texten är skriven i korta rader som en dikt, men man får ändå flyt i läsningen som vilken roman som helst. Språket är koncentrerat utan att vara svårt. Jag gillar det!

Första delen heter "Vad mina vänner inte vet" och vi får ta del av Sophies berättelse. I del två, "Vad min flickvän inte vet", får vi fortsättningen på historien men ur Robins perspektiv.

Är du en av de skyldiga?

En tonårstjej har begått självmord och alla undrar förstås varför. Den här tjejen har bestämt sig för att de skyldiga ska få veta. Hon skickar därför tretton kassettband till de tretton berörda, de som på olika sätt fick henne att ta det drastiska beslutet.

Boken heter "Tretton skäl varför" och är skriven av Jay Asher. Huvudpersonen, förutom den döda Hannah, är Clay och han är förstås en av dem som får kassetterna. Men varför? Läs så får du se. Jag tyckte den här boken var halvbra när jag läste den men jag har tänkt en hel del på den efteråt, vilket förstås höjer betyget!

Kyrkogårdsboken

Jag är inte så mycket för fantasy och annat övernaturligt men Neil Gaiman lyckas ändå fånga mig med den här boken. Framför allt på grund av att den är välskriven och rolig!

En familj blir kallblodigt mördade av en mystisk man (Jack), men av en slump kommer det yngsta barnet undan. Barnet tultar iväg genom natten och hamnar på en gammal kyrkogård. Jack (som förstås har övernaturligt bra luktsinne) har tagit upp jakten på pojken men invånarna på kyrkogården förstår att barnet är i fara och beslutar sig för att gömma honom. Pojken får bo i Mr och Mrs Owens krypta - de var barnlösa när de var i livet och blir överförtjusta över tillskottet i familjen.

Så kommer det sig att Ingenman Owens (som de beslutar sig för att kalla honom) växer upp bland de döda. Han får gå i skola hos olika spöken och får inte bara lära sig alfabetet utan även att göra sig osynlig och annat som kan vara bra att kunna. Ingen (som han kallas) är trygg så länge han befinner sig innanför kyrkogårdens grindar. Utanför har dock Jack aldrig gett upp sökandet efter pojken.