2012-01-27

"Baddaren" av Emma Hamberg

Konstnärerna och äkta paret Pelle och Maja har köpt ett gammalt slott på en ö i Vänern. Pelle (60+) njuter av lugnet och tystnaden men Maja (typ 30) blir uttråkad och rastlös. För att hitta tillbaka till lusten att skapa bestämmer hon sig för att göra något helt annat. Hon ska lära folk att simma! Annonsen om Majas simskola ger dock bara tre ynka deltagare, kulturjournalisten Karin, trädgårdsmästaren Jens och tonårskillen Alex. Det blir en sommar de aldrig kommer att glömma.

Jag har gillat Emma Hambergs tidigare böcker, både ungdoms och vuxen, därför blir jag lite besviken på Baddaren. En småtråkig och lite krystad historia om du frågar mig.

Betyg: 2 av 5 läslampor

Sågverksungen

Året är 1879. Bricken bor med sina föräldrar i arbetarbostäderna som hör till sågverket Svartvik. Hon har precis blivit arbeterska trots att hon bara är tretton år gammal. Arbetsförhållandena är usla och lönen är dålig men Bricken har det trots allt bra i jämförelse med många andra. Hennes pappa super inte bort det lilla han tjänar och hennes mamma tjänar extra som tvätterska. Hon har inga syskon som hon måste dela maten med. Trots att sågverket går med vinst så får arbetarna allt sämre löner. Missnöjet gror och snart börjar det talas om strejk.

Det är både underhållande och lärorikt att läsa om Bricken på Svartvik.

Betyg: 4 av 5 läslampor