2012-08-30

Allt jag säger är sant

"Jag är Alicia. Sexton, snart sjutton, med kolsyra i venerna och håret på svaj. Kanske inte riktigt självlysande, men det är fan på gränsen."

Det är inget fel på Alicias självförtroende, men hon är väldigt skoltrött och bestämmer sig för att hoppa av gymnasiet. Det är inget populärt beslut. Kompisen Fanny blir sur, mamma och pappa blir jättearga och till och med Alicias mormor blir bekymrad och ber henne göra en plan för vad hon vill göra istället. Det har inte Alicia tänkt på men hon tar ett jobb på ett café så länge.

Lisa Bjärbo har skapat en oemotståndlig huvudperson i Alicia. Läs!

Betyg: Fyra och en halv av fem läslampor

2012-08-28

Sjutton år och skitsnygg

När Felix känner sig lite osäker (det händer inte så ofta) så upprepar han ett mantra i huvet: "Jag är sjutton år och skitsnygg, jag är sjutton år och skitsnygg, jag är...". Det har funkat hittills, han är skolans tuffaste och populäraste kille. Men när han kommer hem från semestern i Grekland har något hänt. En mystisk kille har dykt upp på orten. Alla tycks förtrollade av denne Zäta och det är uppenbart att han är ute efter Felix flickvän Alexa. Felix inser att hans ställning som den populära killen är bräckligare än han trott. Och hur lojala är egentligen hans vänner? Han har kanske inte alltid behandlat dem så bra.

Det är mycket intressant och ovanligt att få ta del av en historia ur den kaxige och populäre tonårskillens perspektiv. Det är ingen sympatisk huvudperson vi får lära känna, till att börja med i alla fall.

Betyg: tre av fem läslampor.

2012-08-27

Trovärdiga fjortisar

"Det borde finnas regler" tycker Mia, 14 år, i Lina Arvidssons debutroman. För det här med att bli vuxen alltså. Mia hänger mest bara med Mirjam, det är hon som är den snygga medan Mia siktar in sig på att vara den coola. Ibland umgås hon med Karl som är befriande nördig. Mia är lite orolig för Mirjam som har den konstiga smaken att falla för äldre män, typ gubbar, och just nu heter han Per och är 40+. Det som gör Mia orolig är att den där Per uppenbart är intresserad tillbaka. Det är faktiskt olagligt att förföra fjortonåringar men det bekommer honom tydligen inte. Mia och Karl inser att något behöver göras.

Boken består av ett ständigt flöde av Mias tankar uppblandat med lite handling.

"Jag och Mirjam brukar sitta på trappan utanför bibblan och prata om olika män vi ska förföra en vacker dag. Förföra är ett så himla bra ord. Om jag ska göra en topp tre-lista på bra ord blir det 1. Förföra. 2. Dementera. 3. Åskknall. Det ändras lite då och då. Till exempel är ju Kadaver jävligt fint. Och Kravaller. Och Universum. Eller Keramik. Det är rätt omöjligt att göra en lista på sånt, om jag tänker efter."

Det är roligt att titta in i Mias huvud. I början av boken blev jag lite irriterad på hur ytlig och omogen hon var men sen insåg jag att det är ju det som är meningen. Och det är ju det som är bokens styrka.

Betyg: Fyra av fem läslampor.