2013-07-30

Dammarna brister

Efter en ovanligt regnig period händer det som inte får hända. Dammarna i Lule älv brister och en enorm flodvåg tar med sig allt som kommer i dess väg. I boken "Fallvatten" får vi följa några av människorna som drabbas av katastrofen - hur de försöker fly och hur de reagerar på det ofattbara som händer.

Jag lyssnade på den här som ljudbok med författaren själv som inläsare. Kanske gav det en extra krydda till denna goda bok? Boken var spännande förstås men mest intressant var nog att ta del av hur olika människor reagerar i en nödsituation.

Betyg: Fyra av fem.

2013-07-29

Dessen igen

"Mycket mer än så" handlar om Auden som alltid varit sina föräldrar till lags. Och det hade ju inte varit så farligt om dessa päron varit vettiga. Men nu är de rätt jävla egoistiska och tycker att det verkar överskattat att låta barn cykla, leka, hångla och annat som hör barndomen och ungdomen till. Hon borde istället fokusera på sina studier. Så det gör Auden.

När hennes föräldrar börjar gräla på nätterna och sedemera skiljer sig så hänger sig Auden sig till sina studier även på natten, eftersom hon inte kan sova. Sommaren innan hon ska börja college tröttnar hon på sin akademiska mammas alla middagar med beundrande unga doktorander. Hon bestämmer sig för att hälsa på sin pappa och sin nyfödda syster. Där lär hon även känna Eli, Maggie och sin styvmor Heidi och inser att livet är mycket mer än studier.

Ville så gärna sträckläsa den här! Dessen är lika bra (eller kanske bättre?) på att beskriva kärlekspirr som Katarina von Bredow. Betyg: 4,6.

Alla mina vänner är superhjältar

Jag hade inga förväntningar på den här lilla boken, men inser snart att jag har 107 sidor skruvad och underfundig humor i mina händer.

Tom är osynlig för sin fästmö. Det är hennes svartsjuke ex som ligger bakom detta och Tom gör allt han kan för att få henne att se honom igen. När hon efter ett halvår ger upp hoppet om att han ska komma tillbaka till henne beslutar hon sig för att lämna deras hem och gemensamma vänner och flytta till Vancouver.

Det är på den flygresan vi får ta del av deras kärlekshistoria. Till historien hör att alla Toms vänner är superhjältar. Inte så att de flyger med mantlar eller andra typiska superhjältekläder. De har istället en mänsklig egenskap, men övernaturligt mycket av den, Toms fästmö är till exempel Perfektionisten.

En liten pärla! Läs den, det går fort!

En inblick i livet som hemmafru

"Jag ska göra dig så lycklig" heter Anne B. Ragdes roman om invånarna i ett flerfamiljshus. Året är 1965 och platsen är en norsk småstad.

Varje kapitel har en ny röst, vi får först lära känna kvinnan på bottenvåningen och sedan jobbar vi oss uppåt. För det är kvinnorna som är hemma när vi tittar in, männen jobbar ju för det mesta. Det är mycket intressant (och inte så lite skrämmande) att läsa om hemmafrulivet på 60-talet.

Berättelsen knyts ihop mycket finurligt på slutet. Mer avslöjar jag inte.

Betyget blir tre komma nio.