2014-01-30

The fault in our stars. Filmen alltså!


Snart är den här! Jag tycker att trailern lovar gott.
Men ni vet väl att boken (nästan) alltid ger mer?

2014-01-25

"Gone girl" av Gillian Flynn

Amy Dunne är försvunnen. En dag när hennes man Nick kommer hem står dörren öppen och allt ligger i en salig röra. Och Amy saknas.

Vi får omväxlande följa Nick och Amy (hennes dagbok) och får på så sätt reda på vad som hänt innan försvinnandet. Snart pekar allt på att det är Nick som är den skyldige.

Det är svårt att beskriva den här boken utan att avslöja för mycket. Historien är väldigt smart skriven och får mig att vilja sträckläsa.

2014-01-24

Att springa

Julia och Emma.
Tretton år och bästisar.
Men man kan inte dela allt.
Julia har en hemlighet som är nära att komma emellan dem.

Maria Svelands bok gör att det skär i hjärtat på mig.
Allt som Julia behöver hantera. Som trettonåring.
Läs och gråt.

2014-01-23

Fotboll som räddar liv

Deo anar inte vad som är på väg att hända när soldaterna kommer till byn. Kanske har de mat med sig? Men när de släpar iväg med hans bror inser han att de inte kommer för att rädda dem från hungern. Commander Jesus och hans soldater kommer för att straffa dem för att inte alla i byn röstade för president Mugabe i det senaste valet. Så fort han får chansen smiter Deo iväg för att söka efter sin bror. Han hittar honom misshandlad och lämnad att dö en bit från byn. När Deo återvänder är hela byns befolkning avrättade och husen nedbrända.

En av få saker Deo och hans bror får med sig när de flyr är den hemmagjorda fotbollen. Under flykten till Sydafrika är det bara i de stunder som Deo spelar fotboll med barn han möter efter vägen, som han kan glömma den tragedi han lämnat bakom sig för en stund.

En väldigt gripande historia baserad på intervjuer med gatubarn i Sydafrika.

2014-01-22

Poker Mongo

Tomas är 17 år och har misslyckats med det mesta. Han har hoppat av skolan och nu har han blivit osams med sin blivande styvfar. Han är dessutom på väg att bli arresterad och bestämmer sig för att fly från Gävle och alla bekymmer.

Av en slump börjar han läsa en bok om poker, och plötsligt får han för sig att de grepp han lär sig om spelet också kan användas för att få ordning på allt i hans kaotiska liv. Det går väl sådär. Men hans flykt är mycket underhållande att följa.

En skruvad bok med mycket svart humor.

2014-01-20

Jag ljuger bara på fredagar

Mats Berggrens bok börjar med att Alex och hans föräldrar är på öppet hus, det är nämligen dags att välja till gymnasiet. Alex mamma är väldigt bestämd - han ska välja något som ”håller alla dörrar öppna”! Hans pappa tycker att det är Alex beslut eftersom det är hans liv det handlar om. Alex föräldrar är skilda sedan länge men fram till denna stund har de alltid varit skrämmande överens om allt som rör Alex liv och uppfostran.


Samtidigt som familjelyckan krackelerar inser Alex att han måste försöka göra något som får Julia att lägga märke till honom, han har varit kär i henne på avstånd ett bra tag nu. När hans mamma reser bort över helgen bestämmer han sig för att ha fest, och hans kompis Viktor lovar att bjuda in Julia. Men det blir inte riktigt som Alex tänkt sig.

En snabbläst och engagerande bok med flera bottnar. Jag gillade.