2014-10-03

Zombies!

"Jag är död, men det är inte så farligt. Jag har lärt mig att leva med det. [...] Min vän "M" säger att det ironiska med att vara en zombie är att allt är rätt kul, men vi kan ändå inte le eftersom läpparna ruttnat bort."

"R" är hyfsat välbevarad för att vara zombie. Han äter helst hjärnor, eftersom det ger honom tillgång till minnen från den döde. Det är så "R" lär känna Julie. Han äter hennes pojkväns hjärna och får inte bara hans minnen av Julie utan även en stark beskyddarinstinkt gentemot henne. Men det är inte lätt att få Julie att förstå att han inte tänker äta upp henne, och inte heller tänker låta någon av hans gelikar göra det.

De mänskliga känslorna för Julie får "R" av långsamt förändras, hur långt ska det gå och hur ska han förhålla sig till sina nya förmågor?

En rolig och filosofisk dystopi om hur kärlek övervinner allt. Eller?

Betyg: 4 av 5


Berätta inte för någon

Efter att ha läst Harlan Cobens ungdomsroman blev jag sugen på att läsa (lyssna på) en av hans "vuxendeckare". Det blev hans genombrott Berätta inte för någon från 2001 (översatt till svenska 2003).

David Beck är en läkare som inte riktigt kan släppa sorgen efter sin hustru som mördats nio år tidigare. En dag får han ett mejl som innehåller uppgifter som bara hans avlidna hustru kan veta om, men hon verkar rädd. "Berätta inte för någon" avslutar hon brevet. Samtidigt kommer nya uppgifter fram i det nio år gamla fallet och David börjar nysta i vad som egentligen hände.

En helt ok och lättlyssnad spänningsroman. Jag förstår varför Harlan Coben har många nöjda läsare.