2015-02-09

Jag - En

Jag har hört lite olika omdömen om den här boken så jag tog mig an den med blandade känslor, jag brukar gilla David Levithans böcker och var lite rädd för att bli besviken.

Boken handlar om En. En kallar sig så eftersom hen vaknar i en ny kropp varje dag, vilket hen gjort sedan hen föddes. Vi får snart veta vilka strategier En lärt sig för att klara av detta:

Håll en låg profil! Försök att passa in! Fäst dig inte för mycket vid människorna i din omgivning!

Men En klarar inte alltid att hålla sig till sina strategier. En dag blir hen blir nämligen förälskad i sin "värdkropps" flickvän. Han kan inte hjälpa det. Hon heter Rhiannon och resten av boken handlar om hur En försöker komma nära henne i den kropp han har för dagen. Ska han våga berätta sin hemlighet?

Ett tankeexperiment som jag gillade att läsa om. Vad är egentligen jaget och vad är kroppen? Vad innebär det att älska en själ?

2015-02-06

Gillade du Hundraåringen...?


…Då ska du läsa den här fantastiska skrönan 
om fakiren som reser till Paris för att köpa 
IKEAs nya spikmattesäng. Men slumpen 
gör så att han hamnar på avvägar, minst sagt. 

Rolig, absurd och lättläst!

Vad tycker jag egentligen om den här?


Ett oemotståndligt förslag av Birgitta Bergin gör mig kluven. Jag kunde inte sluta lyssna (jag hinner inte läsa i så hög utsträckning nu för tiden så jag lyssnar mest på ljudbok) men jag gillade den egentligen inte. Historien var banal och bitvis ologisk, huvudpersonerna var platta och ofta rätt korkade och språket var ingen njutning det heller. Trots detta ville jag verkligen veta hur det slutade!

Anna, 30, får plötsligt ett erbjudande om ett arv på fem miljoner euro! Men det är på ett villkor: Att hon lyckas omvända den struliga sonen till den sjuke knösen till en ordningsam VD för familjeföretaget. Men hon får inte blanda in några känslor! Klart de blir kära, Anna och sonen Calle. Klart det går åt helvete.

Vet verkligen inte om jag ska rekommendera den här, den var som sagt underhållande men klyschig. Ger den två av fem i betyg, knappt godkänt.

2015-02-05

Fantasy jag gillar!

Jag hörde en elev prata väl om en fantasyserie. Dålig på fantasy som jag är suger jag åt mig som en svamp när jag snubblar över inköpsförslag i denna genre. Serien i fråga var "De utvalda" av Kristin Cashore. Och jag erkänner: Den var bra! Jag blir engagerad i huvudpersonerna, Katsa, Flamma och Bitterblue som har varsin bok men vars liv vävs samman på olika sätt.


2015-02-04

Låt vargarna komma

Carol Rifka Brunt har skapat en mycket välskriven och angelägen bok om kärlek, vänskap och sorg. Den handlar om fjortonåriga June och hur hon efter sin morbror Finns död inser att hon inte alls känt honom så väl som hon trodde. Men så träffar hon Toby som var Finns "speciella vän", och genom honom hoppas hon lära känna sin älskade morbror fullt ut. 

Boken utspelar sig under åttiotalet när sjukdomen aids var belagd med mycket skam och fördomar. Många har hyllat denna bok om June. Jag kan förstå dem.