2015-11-23

Augustvinnare!

Jessica Schiefauer fick Augustpriset 2012 för sin debutroman Pojkarna. Nu är hon nominerad igen har hon vunnit igen och i mitt tycke är nog den här boken ännu bättre än debuten.

Det börjar med historien om hur Ester och Isak blir kära. De träffas på en fest vid sjön en kväll och är sedan oskiljaktiga. Men i periferin följer vi också Isaks lillebror Anton som snart ska lyftas fram i ljuset som en mördare. Hur kunde det ske?

En hjärtskärande bok om en stor kärlek - och en stor tragedi. Läs!

2015-11-18

Undret

August är tio år och har aldrig gått i skolan, istället har han undervisats i hemmet. Men nu ska han börja i femte klass, och att han är extra nervös beror på att han inte ser ut som andra barn. Augusts ansikte har grova missbildningar från födseln, och trots många operationer ser han fortfarande väldigt annorlunda ut.

Vi får följa August under hans första tid bland andra barn, och som vi vet kan barn vara grymma mot det som avviker. Men August få även möta förståelse och vänskap i sin nya tillvaro.

2015-11-08

Onanisterna

"Under högstadiet och gymnasiet var de kungarna i skolkorridoren. Profiler som alla ville umgås med. Problemet är att livet förändras. Hundra synonymer för kuk får inte längre någon att skratta. Och en luspank 19-åring som bor hemma hos mamma och tvingas skjutsa sin lillasyster till stallet varje dag är en nolla."

Huvudpersonen, Kim, är en kille som inte klarat gymnasiet. Inte för att han är korkad utan för att han inte orkade anstränga sig, han hade fullt upp med att spela fotboll och hänga med kompisar. Men hur kul är det att läsa på Komvux på dagarna och dela ut tidningar på nätterna?

Kim börjar önska sig bort från både kompisarna, fotbollen och från orten han växt upp i. Men vad ska han göra istället?

Jag blir galen på Kims kompisar, men hur dryga de än är så skildras de ändå med kärlek. Det här känns som en klockren skildring av en ung fotbollskille i en småstad, men vad vet jag? Jag gillade den i alla fall.

2015-11-07

En klassisk spökhistoria

Susan Hills bok "Kvinnan i svart" innehåller allt som en bra skräckhistoria ska göra. Ett hemsökt gammalt hus, en kvinna i svart (som inte alla kan se), ruskiga åskväder och okända ljud i natten.

Huvudperson i berättelsen är advokaten Arthur Kipps, som sänds för att ta hand om ett dödsbo. Han har svårt att få byborna att prata om sin klients hus Eel Marsh House eller dess bortgångne ägarinna. De verkar rädda för att ens komma i närheten av huset på heden. Innan berättelsen är slut har Kipps själv ångrat att han någonsin satt sin fot där...

Det här är en lågmäld historia som kryper under skinnet på mig. Läs den om du törs.

2015-11-06

Flynns debutroman

Förväntningarna på den här boken var höga efter att jag läst Gone girl. "Vassa föremål" innehåller inte samma överraskningsmoment, men var ändå väldigt läsvärd.

Journalisten Camille Parker får i uppdrag att skriva om ett försvinnande i sin gamla hemstad som hon inte besökt på åtta år. Hon blir inte överförtjust och vi förstår varför när vi får lära känna hennes mamma och hennes mycket yngre halvsyster.

Flickan som saknas är tioåriga Natalie. Ett år tidigare försvann en annan flicka från trakten och hittades sedan mördad. Är det en seriemördare lös i Camilles hemstad? Samtidigt som hon nystar i fallet tvingas Camille möta sina mörka minnen från det förflutna. Hon måste också återuppta relationen med sin manipulerande mor samt lära känna sin brådmogna syster.

En skruvad roman med fascinerande huvudpersoner och en mycket välskriven historia!

2015-11-04

Morgon i Jenin

Vill du läsa en bok som gör dig allmänbildad? Som ger en bild av en känd händelse som sällan kommer fram? Då ska du läsa den här! Morgon i Jenin är dessutom både välskriven och väldigt gripande.

Det är Israel/Palestina-konflikten som skildras från en palestinsk familjs perspektiv. Berättelsen börjar 1940 och slutar i våra dagar.

Läs den! Du kommer inte att ångra dig.


Svensk synd

"Tyvärr kan jag inte berätta var i Sverige vi är. Inte för någon. Inte ens för Karin, en tjej jag hängde lite med i Norrköping innan vi stack. Det finns alltid en risk att fel person hör, att man taggas på ett foto på Insta, någon skriver en rad på Facebook, sen är det kört. Vi har regler, morsan och jag, och den viktigaste av dom är att inte avslöja ett skit."

På sin flykt från en våldsam make och far hamnar Otto och hans mamma i Ryda, en liten håla mitt i ingenstans. Snart upptäcker Otto att det finns en sekt i byn som det inte är klokt att göra sig ovän med. Men Otto kan inte bara se på när hans nya vänner råkar i knipa. Fast är de verkligen hans vänner?

En surrealistisk roman som liknar en film av bröderna Cohen. Med en svensk byhåla som kuliss.