2016-10-25

Störst av allt

En gripande rättegångsskildring av Malin Persson Giolito. Efter hand får vi bakgrunden berättad för oss, om varför rikemanssonen Sebastian Fagerman en dag går in i sitt klassrum på Djursholms allmänna gymnasium och skjuter sin lärare och en av sina klasskompisar. Innan Maja, hans klasskompis och flickvän, skjuter honom och en annan av ungdomarna i klassen. 

Det är Majas rättegång vi får följa. Planerade hon och Sebastian dådet tillsammans? Är hon ett moster eller ett offer för olyckliga omständigheter?


En riktigt bra berättelse om hur medias rapportering av en händelse sällan ger hela bilden.

Anna och den franska kyssen

Ett år i Paris, vem skulle inte gilla det? Men Anna är måttligt förtjust när hennes pappa meddelar att hon ska gå ett utbytesår på en snobbig skola i Frankrike. Hon har precis fått ihop det med killen hon spanat på i evigheter och vill verkligen inte lämna Atlanta.

På sin nya skola träffar hon dock St Clair som blir hennes bundsförvant. Otroligt snygg är han också men eftersom han har en flickvän så försöker hon att inte tänka på det. Dessutom är hon ju också upptagen. Eller?

Romantik på hög nivå!

2016-10-21

Jag lever, tror jag

"Det är tisdag när det händer. Jag har alltid tänkt att man kommer få någon slags förvarning innan hela ens liv går i tusen bitar. Jag hade aldrig trott att det skulle vara en dag som alla andra. Fast det är klart, jag borde ha anat. Tisdagar är alltid jävliga dagar."

Moa är död. När Kim får beskedet blir hon tom inuti. Hon gråter inte ens, för hur ska tårar kunna hjälpa när ens bästa vän är borta? Hon vill först inte heller besöka Moas grav fast både kuratorn och hennes föräldrar försöker få henne att gå dit för att bearbeta sorgen. Men en natt klättrar hon över muren till kyrkogården och finner där en oväntad bundsförvant i änklingen Stig. 

Det här en stark bok om sorgen efter en människa som varit en så stor del av ens liv. Kim blir vilsen utan Moa och vet inte hur hon ska komma vidare.

Förvänta dig det värsta

Gillar du Arto Paasilinna? Eller En man som heter Ove? Då ska du läsa den här burleska berättelsen om en finsk familj som inte är som andra. En underbart kaotisk berättelse med mycket humor.

Ur förlagets beskrivning:
"Matti härstammar från en lång rad tappra finska män och slogs själv i fortsättningskriget. Men nu är tiderna annorlunda och tillsammans med sin fru Beata har han tagit sig till Sverige i hopp om ett bättre liv. 


Efter ett cancerbesked tvingas Matti ta till radikala metoder. Han ger barnen 100 000 kronor var och förklarar att den som investerar pengarna bäst kommer att få ta över familjeföretaget. Självklart går det inte alls som han hade tänkt sig."

2016-10-19

M varken mer eller mindre

Vi har exet som jag fortfarande ligger med
vi har stalkern som aldrig ger sig
vi har kompisens pappa som stöter på mig
och vi har killen som jag inte vet om jag borde falla för
Det är lätt att se tillbaka och tänka: Vad såg jag i dom andra tre?
Men man vet ju så lite innan allt har hänt.


Maj, 19 år, bestämmer sig för att utföra ett känsloexperiment. I vanliga fall är hon mycket för att noga väga fördelar mot nackdelar innan hon agerar, men nu ska hon alltså prova att gå helt på känsla. Ni kan ju ana hur det går.

En smart och rolig debut!

2016-10-07

Hälsningar från havets botten

Fille har inte en ansvarstagande pappa - hans mamma försvann när han var liten (pappa har sagt att hon flyttade tillbaka till Brasilien). Men han har en farmor som alltid finns där, och bra kompisar, och ett band! 

Och nu har Hanna flyttat tillbaka till stan och går på hans skola, Hanna som han var kär i på mellanstadiet men som plötsligt försvann. Fille inser snart att han fortfarande gillar Hanna trots att hon beter sig väldigt konstigt.

En rolig och fin bok om kärlek, musik och vänskap.

Eleanor & Park

Parks tillvaro förändras när Eleanor hamnar bredvid honom på skolbussen. Rödhårig, storvuxen och konstigt klädd passar hon inte in. Men det är Eleanors udda sätt som får honom att dras till henne.

Om att våga stå upp för den man gillar. 
Och om att det är okej att vara udda. 
Och en fin kärlekshistoria!