2017-01-27

Ingen normal står i regnet och sjunger

"Varför finns det inga kvinnliga trubadurer? Varför är det alltid Ella som ska skriva när det är grupparbete? Varför förväntas tjejer vara på ett sätt och killar på ett annat, och hur gör en egentligen för att vara tvärtom? Och om kärleken är som ett elstängsel och elstängslet redan är ihop med någon och någon är ens bästa vän i hela världen. Hur gör en då?" [Text från förlaget]

Sara Ohlsson har äntligen skrivit en ny bok! Jag tyckte mycket om "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" och den här håller minst lika hög klass. Huvudpersonen är en skön person ifrågasätter det mesta omkring sig. 

2017-01-25

Fangirl

Tvillingarna Wren och Cath ska börja på college. Wren är utåtriktad och ser fram emot festerna och det sociala livet. Cath (huvudpersonen) är mer osäker inför allt det nya. Hon vill helst bara skriva, främst fanfiction om den kända fantasyhjälten Simon Snow. Hon är också orolig för hur deras pappa ska klara sig utan dem, ibland går han upp i sitt arbete så mycket att han glömmer att äta!

Men så träffar Cath Levi som inte lämnar henne ifred. Han gillar att hon läser för honom och blir hennes trygga punkt när Wren verkar göra allt för att undvika henne.

Oj vad jag känner igen mig i Cath. Att trivas bra i sitt eget sällskap, men samtidigt skämmas över att inte vara "normal" (dvs älska att mingla och träffa nya människor). En fin bok av Rainbow Rowell, som även skrivit Eleanor & Park.

En roadtrip genom USA

Amys pappa har nyligen dött i en bilolycka och Amy har fått för sig att olyckan var hennes fel. Varken hon, hennes mamma eller hennes bror hanterar pappans död särskilt bra - de pratar inte om det och Amys mamma bestämmer enväldigt att de ska flytta till anda sidan USA. Ett stort problem är hur de ska få bilen till det nya huset eftersom Amy vägrar att köra bil sedan olyckan.

Roger (sonen till mammans vän) ställer upp. När de lämnar Kalifornien bestämmer de sig för att ta en helt annan väg än den som Amys mamma valt. Det betyder fyra dagar och fyra nätter av total frihet.

Morgan Matsons bok gör mig först ledsen, sen glad. Och väldigt sugen på att bila genom USA...

2017-01-20

Oktober är den kallaste månaden

Winter's bone möter Svensk synd och resultatet är väldigt bra!

Christoffer Carlsson har tidigare skrivit spänningsromaner för vuxna men med Oktober är den kallaste månaden vänder han sig även till unga vuxna.

Text från förlaget: "Vega är sexton år och håller tyst när polisen frågar – om hennes bror, om hans bil och om hagelgeväret. Om var han är, och vad som har hänt. Samtidigt vet hon alldeles för mycket och blir själv indragen."

Det jag särskilt gillar med den här boken är skildringen av hur det är att växa upp på en liten ort långt bort från allt. Jag gillar även att Christoffer Carlsson inte förenklar vare sig språk eller handling bara för att han/förlaget tänker sig att boken ska läsas av unga.

(Mor)nitologen

Moa har växt upp med sin pappa och så småningom med sin "bonusmamma" Susanne och lillebror Lucas. Sin mamma Hedvig tänker hon inte så mycket på längre och eftersom hon försvann ur Moas liv redan i tvåårsåldern så minns hon henne knappt.

Men plötsligt hör Hedvig av sig och vill träffas. Först vägrar Moa - Hedvig har förbrukat sin rätt att vara mamma. Moas kompis Otto övertalar henne att ändå säga ja, för att få ett svar på varför hon försvann. För att Hedvig inte ska få för sig att Moa kommer bara för hennes skull så hittar de på en skoluppgift om fåglar som Moa ska utföra i skogen där mamman bor. Hedvig får sedan kodnamnet Göken när Moa skriver på sin "rapport" om varför Göken gav sig iväg för femton år sedan:

HYPOTES 1: Göken hittade en annan gök som inte ville ha redan existerande gökungar. [...]
HYPOTES 2: Göken sattes i bur. [...]
HYPOTES 3: Göken togs av så kallade jägare.

Jag gillar Johanna Thydells sätt att skriva, även om jag inte tycker att det här är hennes bästa roman. Moa inte är jättelätt att gilla och inte Hedvig heller, men de har ändå sin charm med sina avoga personligheter.