2010-04-28

Klassisk ungdomsbok

Katarina Kieri och Per Nilsson har skrivit en bok tillsammans. Jag gillar både Kieris och framför allt Nilssons tidigare böcker så förväntningarna var höga på "I det här trädet".

"I det här trädet" handlar om Siri och Jakob som inte känner varandra men som rör sig i ungefär samma kretsar i samma stad. Siri går i högstadiet och har en vän i Fatima men vill i övrigt inte gärna beblanda sig med sina klasskamrater. Hon är så trött på skitsnack och att man måste vara på ett visst sätt för att bli godkänd. Jakob är ganska nyinflyttad och man förstår att det var något som hände, något med Jacobs storebror John, som gjorde att de måste flytta.

Siri och Jakob får liv och jag vill veta hur det ska gå för dem. Det här är helt enkelt en riktigt bra ungdomsbok.

2010-04-22

"Borta bäst" av Sara Kadefors

Ingen som ser Sylvia sitta och dricka kaffe på IKEA skulle gissa att hon bor i sin bil på parkeringen utanför, och att hon sitter där enbart för att kaffet är gratis. Sylvia har rena kläder av dyra märken och rör sig världsvant i butiken. Ibland sover hon en stund på sängavdelningen för att sträcka ut ryggen efter ännu en natt i bilen. Man blir ju väldigt nyfiken på hur Silvia har hamnat i den här situationen och till slut får vi svaret.

Det här är en bok om vad som kan hända om vi plötsligt hamnar utanför det "normala" samhället och hur svårt det kan vara att ta sig tillbaka. Humor och tragik i en bra blandning.

Lättläst och underhållande

"Medicinen" av Hans Koppel är en nätt liten bok (161 sidor) som man läser på ett par timmar. Någon beskrev den som satirisk chick-lit och det kan jag hålla med om. Den är bitsk och rolig och har en tydlig utvecklingskurva.

Huvudpersonen är en ensamstående medelålders tvåbarnsmor som är kuvad och hunsad både privat och på jobbet. Hon kommer av en slump med i en försöksgrupp för en ny munsårsmedicin men biverkningarna är minst sagt oväntade.

Det här känns som en förlängd novell. Lite för tunn och simpel handling för att göra något bestående intryck men jag hade hemskt roligt när jag läste den.

"Sjöjungfrun" av Camilla Läckberg

Jag har läst en bok av Läckberg tidigare (Isprinsessan) men det var ganska länge sedan. Medan jag läste "Sjöjungfrun" hajade jag till flera gånger och tänkte att det här känner jag igen, har jag verkligen inte läst den här boken förut?

Spännande? Visst. Intressant? Sådär.

2010-04-15

"Agnes Grey" av Anne Brontë

Anne är den minst kända av systrarna Brontë, men nu har hennes bok om guvernanten Agnes Grey översatts till svenska. När Agnes far blir sjuk bestämmer sig Agnes för att hjälpa till med försörjningen genom att bli guvernant hos en överklassfamilj. Hon rapporterar sakligt om sina arbetsdagar och är inte så lite kritisk mot bristen på etik och moral hos det "fina" folket. Som guvernant förväntas hon ge både kunskap och uppfostran men utan att få några befogenheter eller någon uppbackning av föräldrarna. Den första familjen hon hamnar hos är hemsk men hon härdar ut den gode Agnes. Präktig och envis. Den andra familjen är inte riktigt lika hemsk men eleverna är lika bortskämda och har ingen moral att tala om. Agnes finner dock en vän i byns nye präst. Men är det bara vänskap hon känner?

Det här är en rak och enkel berättelse och det är det som gör den så bra. Den speglar verkligen Agnes personlighet.