2011-02-07

Kyrkogårdsboken

Jag är inte så mycket för fantasy och annat övernaturligt men Neil Gaiman lyckas ändå fånga mig med den här boken. Framför allt på grund av att den är välskriven och rolig!

En familj blir kallblodigt mördade av en mystisk man (Jack), men av en slump kommer det yngsta barnet undan. Barnet tultar iväg genom natten och hamnar på en gammal kyrkogård. Jack (som förstås har övernaturligt bra luktsinne) har tagit upp jakten på pojken men invånarna på kyrkogården förstår att barnet är i fara och beslutar sig för att gömma honom. Pojken får bo i Mr och Mrs Owens krypta - de var barnlösa när de var i livet och blir överförtjusta över tillskottet i familjen.

Så kommer det sig att Ingenman Owens (som de beslutar sig för att kalla honom) växer upp bland de döda. Han får gå i skola hos olika spöken och får inte bara lära sig alfabetet utan även att göra sig osynlig och annat som kan vara bra att kunna. Ingen (som han kallas) är trygg så länge han befinner sig innanför kyrkogårdens grindar. Utanför har dock Jack aldrig gett upp sökandet efter pojken.

Inga kommentarer: