2013-11-08

Ender mot utomjordingarna

Sci-fi klassikern Ender's game som skrevs på 80-talet och har nu blivit aktuell på grund av den filmatisering som gjorts och som har premiär i dagarna.

Ender Wiggin föds i en framtid där krig förs mellan människosläktet och "giftingarna" (fånig översättning tycker jag, i orginalet heter de "buggers"), en insektsliknanade varelse som försökt invadera jorden och som man nu rustar för att försöka utplåna för gott. För att klara av det utbildar man krigare och Ender blir handplockad för att börja rymdstridsskolan redan i sexårsåldern. Det visar sig snart att Ender kan vara den härförare som de styrande har väntat på. Men hinner han slutföra sin utbildning innan giftingarna kommer tillbaka? Och klarar han pressen, han är ju trots allt fortfarande ett barn?

Det här med utomjordiska krig är vanligtvis inte min kopp te, men jag grips ändå av "hjältesagan" om Ender Wiggin. Hur han förbereder sig för en strid som han inte vet när (eller om) den ska ske och hur han lyckas  vänskap i en miljö där alla tävlar om att vara bäst.

En fyra!

Inga kommentarer: