2008-02-29

"Ful" av Scott Westerfeld


Tänk dig att du på din 16:e födelsedag genomgick en operation som gjorde dig överjordiskt snygg. Inte bara du föresten, ALLA blir opererade så att alla skavanker försvinner, ögonen förstoras och läpparna blir fylliga. Dessutom består snyggingarnas dagar och nätter av nöjen och partyn i "Snyggingstan". Tally ser fram emot sin 16-årsdag, särskilt sedan hennes bästa vän Peris blev opererad och flyttade till Snyggingstan.
Sommaren innan hon ska fylla 16 träffar Tally en ny kamrat, Shay, som tar med henne på hemliga utflykter från "Fulingby" - till ruinerna av "Rostisarnas" stad. Rostisarna som levde utan svävbilar och bungyjackor, och där alla var fula hela livet. Shay avslöjar att hon tänker rymma från Fulingby innan hon fyller 16, hon tjatar om att människor är vackra som de är och hon påstår att det finns en hel stad med vuxna fulingar där ute. Tally har svårt att förstå att det finns människor som frivilligt avstår att bli snygga. Och vem vill inte partaja hela nätterna?

Boken är underhållande och lättläst om än ganska lång (381 s.) och kan leda till många intressanta diskussioner om skönhetsideal och integritet. Väntar nu på att uppföljarna "Pretties" och "Specials" ska komma i svensk översättning.

Inga kommentarer: