2009-01-20

"En helvetes vinter" av Daniel Woodrell

Ree Dolly är 16 år och bor med sin familj i Ozarkbergen någonstans i USAs vildmark. Familjen består av hennes två yngre bröder och hennes mamma som är sinnessjuk. Ree tar hand om dem alla eftersom hennes far, Jessup, inte är hemma särskilt ofta. Han är nämligen fullt upptagen med familjeföretaget, vilket betyder att tillverka och sälja knark, det har familjen Dolly en stolt tradition av i många generationer tillbaka.

Ree klarar sitt ansvar för familjen bra men problemet är att pappa Jessup nu varit borta ovanligt länge till och med för att vara honom. En dag får Ree reda på att Jessup är kallad till förhör och om han inte dyker upp så förlorar familjen huset och allt de äger. Ree börjar leta sin far men det är inte alla som uppskattar att hon snokar runt...

Det är en tät stämning i den här boken. Med tanke på de förhållanden som råder så borde den vara mörk och deprimerande men det lyckas författaren undvika trots att det mesta är just mörkt och deprimerande. Men Ree, bokens hjältinna, tar allt med jämnmod och visar prov på stor klarsynthet. En mycket trevlig läsning.

Inga kommentarer: