2016-02-17

Molnfri bombnatt

Jag fick ett plötsligt sug efter en historisk roman, och eftersom jag nyligen läst om Bricken och gillar Vibeke Olssons sätt att skriva så valde jag att lyssna på Molnfri bombnatt (ljudböcker är det jag hinner med nu för tiden).

När Hedwig Johansson plötsligt hör unga män ropa "Sieg Heil" på Stockholms gator blir hon stel av skräck. Hon minns sin uppväxt och börjar skriva på sin berättelse från andra världskrigets Tyskland.

Hedwig, då Maurer i efternamn, är tio år gammal när nazisterna tar makten. Hennes pappa är aktiv socialdemokrat och blir därför skickad till arbetsläger. För att skydda sig själv och sin mamma uppmanas Hedwig att gå med i BDM (Hitlerjugend för flickor), men vad föräldrarna inte räknat med var att Hedwig skulle ta till sig så mycket av nazistpropagandan som spreds där.

Vid sjutton års ålder förälskar sig Hedwig i SS-mannen Wilhelm Shurbiegel. De planerar att gifta sig men det visar sig att Hedwigs bakgrund inte uppfyller SS krav då hennes far utpekats som statsfiende. De skiljs åt då Wilhelm förflyttas till Auschwitz och gifter sig med en mer passande kvinna.

Vibeke Olsson får oss att förstå att de flesta nazisterna var helt vanliga medborgare, inte monster. Både Hedwig och Wilhelm är människor vi kan tycka om, trots att de sympatiserar med en fruktansvärd ideologi (till en början). En mycket gripande och allmänbildande bok att läsa! Bästa kombon!

Inga kommentarer: