2020-04-02

Hästpojkarna

Vartannat kapitel får vi följa Antons liv i Stockholm. Han har just tagit studenten och blivit ihop med Peter och på fritiden går det mesta av hans tid till hästen han är medryttare till. Sitt framtida yrkesliv orkar han inte tänka på just nu, så ett jobb inom hemtjänsten passar honom bra så länge. Mest gillar han sina besök hos en udda nästan hundra år gammal man som verkar ha förlorat förmågan att prata men Anton funderar ut ett sätt att kommunicera med honom.

Övriga kapitel, inser vi snart, handlar om just den gamle och de utspelar sig i hans ungdom på trettiotalet. Det visar sig att han arbetat som akrobat till häst på en cirkus som turnerade runt i Europa. Vi får genom mannens ögon möta ett samhälle som mer och mer visar de fascistiska tendenser som snart leder till det andra världskriget och till förintelsen av miljoner människor, främst judar men här får vi följa hur HBTQ-personer utsattes för samma omänskliga behandling.

Det här är en fantastisk bok som innehåller två av mina bästa ingredienser: Den om Anton som just håller på att bli vuxen med allt vad det innebär samt en del som lär mig mycket om historien ur ett personligt perspektiv. Det märks att Johan Ehn har lagt ner mycket jobb på research och i slutet av boken presenterar han vilka förebilderna till hans historiska huvudpersoner varit. Gillar! Läs!

Inga kommentarer: