2008-03-08

"I närheten av solen" av Hanna Wallsten

Den här boken handlar om Moa. Den handlar också om Moas familj som är minst sagt dysfunktionell. Moa får allt som oftast hälsa på sin mamma på psyket, och hennes pappa är inte till stor hjälp. Moa börjar till och med misstänka att det är han som ligger bakom många av moderns sammanbrott. Moas syster är dock normal och vill inget hellre än att allt ska vara normalt. Men det är det alltså inte.
Moa är 28 år och äger ett bokcafé. Caféet och dess stamgäster Cilla och Jessica blir hennes trygga punkt i tillvaron när familjens problem blir värre och värre. Moa väljer länge att blunda för den katastrof som närmar sig men till slut ställs allt på sin spets.

Jag är svag för sådana här berättelser, trasiga familjer och döttrar som kommer i kläm och bär familjens problem på sina axlar. Det handlar oftast om tonårsdöttrar, så på det sättet skiljer sig den här boken från andra i samma genre. Moa är vuxen och har eget företag men kan trots detta inte frigöra sig från sin familj. Det är en bra bok, jag gillar författarinnans språk och läsningen flyter på som den ska när man hittat en bok som engagerar.

Inga kommentarer: