2012-02-27

Värdig augustprisvinnare!

Hur skulle det kännas att som tjej plötsligt få vara kille? Kim och hennes kompisar Bella och Momo får reda på det när de dricker nektar från en exotisk blomma i Bellas växthus och förvandlas till pojkar. 
"Vi mötte pojkar. Det var underligt. Inga hala glidande blickar, inget begär, inga flinande munnar, ingenting som smet in under huden och bet sig fast. Vi mötte flickor och vi visste inte vad vi skulle göra med flickornas blickar. [...] Det var ingen dröm, det var ingen lek,. Främmande människor såg på oss och deras blickar var annorlunda. Våra nya kroppar speglades i dem."

Morgonen efter har förtrollningen brutits och de är flickor igen men de dricker av blommans nektar flera gånger för att känna den där frihetskänslan. Momo och Bella tröttnar efter ett tag men Kim kan inte få nog av att vara pojke.

 "Pojkarna" av Jessica Schiefauer fick Augustpriset för årets barn- och ungdomsbok 2011, förväntningarna var alltså höga när jag började läsa och jag håller med juryn om att detta är en fantastisk bok.

Betyg: 4 av 5 läslampor

Inga kommentarer: